Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz gołąbki, ale zawsze brak ci czasu na ich przygotowanie? Świetną alternatywą dla tradycyjnego dania kuchni polskiej jest zapiekanka gołąbkowa – równie pyszna, a o wiele mniej pracochłonna!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Poszatkuj kapustę i przełóż do garnka. Zalej wodą, lekko ja posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Podgotuj kapustę przez około 10 minut. Odcedź.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na oleju. Ugotuj ryż al dente. W osobnym naczyniu połącz bulion z przecierem i koncentratem pomidorowym. Dodaj majeranek i zagotuj. Gdy nieco przestygnie, wymieszaj dokładnie z mąką.
Wymieszaj w dużej misce ryż, podsmażoną cebulę i mięso mielone. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą.
Natłuść lekko olejem naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóż warstwę z połowy kapusty. Polej ją połową sosu pomidorowego. Ułóż na kapuście warstwę mięsa z ryżem i przykryj ją drugą częścią kapusty. Polej resztą sosu.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną i rozkłóconym jajkiem. Popraw do smaku solą i pieprzem. Rozprowadź na wierzchniej warstwie kapusty. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę.