Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka góralska"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Umyj oraz osusz pieczarki i także pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z posiekaną natką oraz kawałkami papryki. Drobno pokrój kiełbasę oraz boczek.
Rozgrzej trochę oleju i smaż grzyby tak długo, aż odparuje nadmiar płynu. Przypraw.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ułóż plastry ziemniaków, oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na nich pieczarki, potem pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Na wędlinie rozłóż krążki cebuli. Potrawę posyp serem z natką oraz papryką.
Wstaw naczynie do gorącego piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 170°C.Źródło: Kurier TV