Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i pyszna
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 21
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 254
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1143
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 21
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 254
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1143
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Składniki
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z mięsem na oleju. Przyprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać przecier, wymieszać wszystko razem. Przygotować sos beszamelowy: Do rondelka włożyć masło i powoli rozpuszczać na małym ogniu. Rozsypać mąkę na płynne masło i mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie. Powoli dolewać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć część makaronu, na to mięso, znów makaron, pozostałą część mięsa, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika. Piec ok. pół godziny.