Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Obraną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem, gotujemy 2–3 minuty, odcedzamy.
Pieczarki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem balsamicznym. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półplastry.
Bułkę tartą delikatnie podprażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy 2–3 łyżki oleju, mieszamy i zestawiamy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spód kładziemy fasolkę, następnie pieczarki, czosnek, cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy 15–20 minut w 200oC. Podajemy na ciepło.
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 115 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 7,5 g/Węglowodany 7 g.Źródło: Rewia