Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z kapusty"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20550
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10106
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20550
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10106
Składniki
<strong>Małgorzata Ryszkiewicz z Dorohuska</strong>
Kapustę oczyszczam, wycinam głąb. Główkę wkładam do wrzątku. Gotuję 15 minut. Wyjmuję i oddzielam liście. Z największych ścinam zgrubiałe nerwy, resztę szatkuję. Papryki oczyszczam, kroję. Bułkę namaczam i odciskam. Ser ścieram.
Cebulę i czosnek obieram, siekam, smażę chwilę na oleju. Dodaję paprykę oraz paseczki kapusty. Mieszam z mięsem, bułką, jajkami, śmietaną, natką i połową żółtego sera. Przyprawiam solą, pieprzem i estragonem. Bulion przyprawiam jałowcem i goździkami.
Formę smaruję masłem. Układam w niej (na przemian) kapustę i mięsny farsz. Zalewam bulionem. Wierzch smaruję koncentratem. Posypuję resztą startego sera. Piekę ok. 20 minut w 180°C.Źródło: Naj