Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami"
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 187
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 239
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 187
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 239
Składniki
Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będzie miękka (15-20 minut). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru i osącz na sicie. Pokrój na mniejsze kawałki.
Umyte mięso pokrój w kostkę lub paski, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a plastry boczku – w paski.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, podsmaż aż do zrumienienia. Przełóż do miseczki i przykryj. Na tej samej patelni na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Do warzyw dodaj usmażone mięso oraz fasolkę, dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop 2 łyżki masła. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając, smaż przez 1 minutę. Wlej bulion oraz śmietankę.
Gotuj, cały czas mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem. Włóż warzywa i zalej sosem śmietanowym. Na wierzchu ułóż paski boczku. Zapiekaj w temperaturze 180° C ok. 15 min, aż boczek się zrumieni.
50 min Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie