Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z mielonym mięsem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz i pokrój w grube plastry.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oliwie, pod koniec dodaj posiekany czosnek (nie rumień). Dołóż mielone mięso i smaż ok. 8 minut, mieszając. Dodaj koncentrat, przesmaż, a następnie dołóż posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Powinno mieć wyrazisty smak. Duś kilka min.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: ziemniaki, mięso, plastry cukinii, ziemniaki, mięso itd. Górną warstwę ułóż z plastrów ziemniaków i pomidora. Oprósz potrawę pieprzem i skrop oliwą.
Zapiekaj w 180°C około 30 minut. Pod koniec wierzch możesz posypać dowolnym serem.
Ziemniaki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz w temperaturze 190°C około 20 min.Źródło: Kobieta i życie