Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszna zapiekankę ziemniaczaną
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ).
Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę ostrej papryki jest). W naczyniu żaroodpornym spód smarujemy masłem i wykładamy warstwami puree z ziemniaków, mięso i ponownie puree z ziemniaków. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem. Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do zarumienienia się sera.