Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka w pikantnej marynacie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Składniki
Żeberka opłucz, osusz, potnij na porcje z 1–2 kostkami. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Czosnek obierz, prze ciśnij przez praskę. Piwo połącz z czosnkiem, miodem, dżemem morelowym, musztardą, posiekaną papryczką chili oraz sosem sojowym. Marynatę dokładnie wymieszaj.
Żeberka przełóż do miseczki, polej marynatą. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Zamarynowane mięso przełóż do żaroodpornej for my posmarowanej olejem (marynatę zachowaj!).
Żeberka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.200°C.
Po 15 minutach odwróć, posmaruj częścią pozostałej marynaty i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie kawałki mięsa ponownie odwróć i posmaruj marynatą. Piecz je jeszcze 15 minut. W miarę potrzeby mięso ponownie posmaruj marynatą.Źródło: Naj