Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielone pesto"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Listki bazylii umyj i dobrze wysusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzeszki upraż na suchej patelni. Do moździerza wsyp listki bazylii i ucieraj razem z solą. Dodaj czosnek i orzechy.
Utrzyj na gładką masę. Wciąż ucierająć wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Zamiast w moździerzu moźesz zmiksować w blenderze. Gotowe pesto przełóż do słoiczka i zalej odrobiną oliwy. W zakręconym słoiku w lodówce może stać miesiąc.
Czas przygotowania: 25 minut 340 kcal/słoikŹródło: Tele Tydzień