Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast cebulki dymki można użyć zwykłej cebuli, groszek mrożony można zastąpić konserwowym. Kurkumy dodać tyle, żeby ryż zabarwił się na żółto.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć. Wlać 0,5 szklanki bulionu i wymieszać. Dodać kolejne 0,5 szklanki bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Po dolaniu ostatniej części bulionu zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką na 10 min aby ryż zmiękł. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka pokroić w grube paski, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po usmażeniu ułożyć na wierzchu risotta i tak podawać.