Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki pieczone"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Wytapiamy tłuszcz. Skwarki odkładamy, a do tłuszczu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w plasterki, pozbawioną nasionek papryczkę. Przesmażamy.
Pieczarki myjemy, kroimy, smażymy na oleju tak długo, aż odparuje sok, który puściły. Mieszamy z usmażoną cebulą, skwarkami, solą i pieprzem.
Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, po czym nacinamy wzdłuż, aby powstały w nich kieszenie, które napełniamy farszem. Posypujemy tartym żółtym serem. Dopiekamy jeszcze około 20 minut.
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 631 kcal. Białko 9,1 g/Tłuszcz 27,9 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia