Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20536
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 265
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20536
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10085
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 265
Składniki
Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję listki laurowe i starty na drobnej tarce imbir. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do wywaru, gotuję 10 minut. Następnie dodaję pokrojoną w grubsze plastry białą kiełbasę.
Do zupy wlewam zakwas oraz śmietanę. Gotuję 5 minut. Cebulę kroję w piórka i przesmażam na suchej patelni, dodaję do zupy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiam do smaku kminkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Jajka gotuję na twardo. Żurek podaję w głębokich talerzach z ćwiartkami jajek.
Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jedne j sztuki 155 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 29 g
Anna Góralska, Lidzbark.Źródło: Rewia