Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z orzechami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie, do którego wbij jajko. Dodaj pokrojone w kawałki miękkie masło. Zagnieć gładkie ciasto i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Następnie podziel ciasto na 12 części. Każdym kawałkiem wylep foremkę natłuszczoną masłem. Babeczki porozkładaj na blasze i piecz około 15 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier. Dodaj miód i powoli rozpuść całość na karmel. Dodaj śmietanę i przez chwilę gotuję. Pod koniec dodaj orzeszki piniowe.
Przestudzone babeczki wyjmij z foremek i napełnij piniowym nadzieniem. Odstaw w chłodne miejsce i poczekaj, aż masa stężeje.
Orzeszki piniowe możesz zastąpić orzechami włoskimi lub ziemnymi (niesolonymi). Możesz też zrobić mieszankę z różnych orzechów.
<strong>: ok. 60 minut. Porcja: 205 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie