Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutką, wilgotną i pyszną babkę z dojrzałych bananów. Ta babka zawsze się udaje, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ciasto jest delikatne oraz niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzi się jako codzienny lub wielkanocny deser.
forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 721
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich ostudzone masło oraz esencję waniliową. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i przekładamy do niej przygotowaną masę bananową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
DEKORACJA I DODATKI >> Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja swoją udekorowałam klasycznym lukrem, suszoną żurawiną oraz wiórkami kokosowymi. >> Ciasto możecie udekorować także kolorowym lukrem np. zabarwionym kurkumą lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady. >> Do ciasta możecie dodać także swoje ulubione ziarna, orzechy i bakalie. Świetnie sprawdzą się rodzynki, żurawina oraz posiekane orzechy włoskie.