Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka jogurtowa z jagodami dla uczulonych na orzechy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Utrzyj miękkie masło na gładką masę z cukrem. Miksuj i wbijaj pojedynczo całe jajka. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj jogurt.
Wsyp do ciasta jagody i delikatnie wymieszaj, by nie pognieść owoców. Sok z nich niepotrzebnie może rozrzedzić ciasto, a i potem pokrojona babka nie będzie tak ładnie się prezentowała.
Posmaruj tortownicę (o średnicy 23 cm) tłuszczem. Przelej do niej masę z owocami i umieść w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Piecz 40-45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków), czy ciasto jest dopieczone – patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Otwórz piekarnik i poczekaj 5 minut, by ciasto odpoczęło i nie opadło. Wyjmij z pieca i znów odstaw. Gdy będzie jeszcze ciepłe, przykryj tortownicę talerzem, odwróć i wyjmij ciasto. Posyp cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietaną.
Jak to zrobić?
Masło idealne. Jeśli masło nie jest wystarczająco miękkie, rozgniataj je dłońmi. Pod wpływem ciepła stanie się bardziej plastyczne.Źródło: Olivia