Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażanowe łódki z grilla"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środki, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż bakłażany puszczą sok. Następnie opłucz je i osusz.
Cebulę, marchewki oraz kalarepkę obierz. Pomidory i paprykę umyj, rozetnij, oczyść z pestek. Warzywa pokrój w kosteczkę. Kukurydzę oraz groszek przełóż na sitko, osącz.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę i kalarepkę. Smaż razem chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej odrobiną wody i duś 5 minut. Dołóż paprykę. Duś dalej przez 3 minuty. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Warzywa z patelni wymieszaj z pomidorami oraz groszkiem i kukurydzą. Bakłażany posmaruj oliwą. Napełnij farszem, posyp serem. Zawiń w folię aluminiową, połóż na rozgrzanym grillu.
Piecz ok. 20 minut. Przed podaniem udekoruj potrawę posiekanym świeżym tymiankiem.Źródło: Naj