Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy pomysł na coś słodkiego. Zmielone migdały, maliny, różowa czekolada i pistacje tworzą tu udaną kombinację. Z tego przepisu wychodzą 23 batoniki z grubo nałożoną słodką masą :)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4965
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 291
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4965
Składniki
Zacznij od ucieraniażółtek z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodaj masło, śmietanę, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną i krupczatkę i wyrób ciasto. Gdy ciasto jest gotowe - włóż je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm a następnie wykrój z niego prostokąty - będą nam służyły jako podstawa do batoników. Wykrojone ciastka włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 175°C do zarumienienia (u mnie to było 12 minut).
Przygotowujemy masę na wierzch. W tym celu zagotuj maliny z cukrem a następnie pozbądź się pesteczek używając sitka. Następnie dodaj zmielone migdały, cukier puder, rum i wodę różaną. Wymieszaj dokładnie do utworzenia zwartej masy.
Nałóż przygotowaną malinową masę, następnie posyp liofilizowanymi malinami, rozkruszonymi pistacjami i polej czekoladą. Dla większego efektu - raz jeszcze posyp wierzch malinami i pistacjami.