Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bób w śmietanie z kurczakiem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Składniki
Kiełki sojowe przelej gorącą wodą na sitku, pozostaw, tak, by dobrze ociekły. W tym czasie umyj bób. Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końce, opłucz, ew. strączki potnij na mniejsze kawałki. Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń środek z pestkami.
Filety z kurczaka umyj, mięso wytrzyj do sucha, potnij na niewielkie kawałki. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach albo zeskrob łyżeczką do herbaty. Chili oczyść z pestek, strączek pokrój na kawałeczki. Czosnek obierz, grubo posiekaj.
Na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kawałeczki kurczaka. Dodaj imbir, chili oraz czosnek. Mieszając, smaż dalej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż paprykę, bób oraz fasolkę szparagową. Całość podlej bulionem. Zmniejsz płomień i duś ok. 15 minut.
Pod koniec duszenia dolej śmietanę. Potrawę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie posyp kiełkami sojowymi. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
ok. 30 minut. 1 porcja 750 kcal.Źródło: Tina