Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe ciastka"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2280
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2280
Składniki
Margarynę oraz masło posiekaj nożem na małe kawałki. Dodaj przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Dosyp proszek budyniowy. Wymieszaj .
Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią aluminiową i odłóż w chłodne miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie odrywaj niewielki porcje ciasta. Każdą porcję rozwałkuj na cienki placek.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wykrawaj z ciasta małe kwiatuszki (lub inne kształty). W 1/4 ciasteczek mniejszą foremką wytnij po środku okrągłe otworki.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj na niej partiami przygotowane ciasteczka. Zachowaj odstępy, bo ciastka podrosną. Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ciasteczka około 12 minut. Wyjmuj z piekarnika, zdejmuj z blachy. Pozostaw do ostudzenia.
Część upieczonych ciastek (bez dziurek) posmaruj dżemem malinowym. Możesz go wcześniej lekko podgrzać w rondelku, a potem przetrzeć przez sito. Na wierzchu ułóż pozostałe ciasteczka, lekko dociśnij.
Polewę rozpuść według przepisu. Udekoruj przygotowane wypieki. Zanim czekolada zastygnie, ozdób je płatkami i całymi migdałami.
czas ok. 80 min; porcja – 120 kcal, cena 40 gr
Jeśli mimo chłodzenia, ciasto klei się do wałka i stolnicy, a ty nie chcesz podsypawać zbyt dużo mąki (kruche ciasto tego nie lubi), wykorzystaj prosty sposób. Przykryj stolnicę sporym kawałkiem folii spożywczej. Ułóż ciasto, przykryj kolejną warstwą folii. Ciasto pięknie się rozwałkuje.Źródło: Świat kobiety