Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowy ucieraniec w łatki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Proszek budyniowy dobrze wymieszać z 3 łyżkami cukru oraz 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Gotować minutę, energicznie mieszając.
Budyń przelać do miseczki. Przykryć kawałkiem folii spożywczej (dzięki temu nie zrobi się na budyniu nieapetyczny kożuch) i odstawić na około 30 minut w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy maślanej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać mikserem.
Prostokątną blachę o wymiarach 32x39 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Łyżką nałożyć na nie małe porcje budyniu. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 25 minut.
Gorzką czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto udekorować paseczkami stopionej czekolady oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco