Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrzanowa terrina"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Przygotuj foremkę pojemności ok. 1 i 1/4 litra. Spłucz ją wodą i wyłóż folią. Ułóż plastry łososia w poprzek foremki, tak aby przykryły dno i boki. Zblanszuj natkę w osolonej wodzie.
Połącz twarożek z chrzanem i przypraw. Odsącz żelatynę i wymieszaj najpierw z łyżką chrzanowego twarożku, a potem połącz z resztą.
Podziel masę na 3 części. Jedną przełóż do foremki, wyrównaj i wstaw do lodówki na 10 minut. Drugą zmiksuj ze zblanszowaną natką. Przełóż ją do foremki, wyrównaj i ponownie wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie dodaj resztę masy chrzanowej. Wyrównaj, przykryj plastrami łososia, dociśnij i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Wyjmij terrinę z foremki, odwracając ją do góry dnem i zdejmując folię. Udekoruj danie kleksami kremówki, plasterkami limonki i szczypiorkiem.Źródło: Olivia