Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotowanie ciasta W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę. Jajko ucieramy z cukrem na puszysta białą pianę, następnie dodajemy olej, śmietankę oraz mleko z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz soda oczyszczoną. Do mokrych składników małymi porcjami dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (25x20 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut.
Przygotowanie kremu Połowę mleka doprowadzić do wrzenia, a w pozostałym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i pastę waniliową. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem i gotujemy na małej mocy palnika. Cały czas mieszając aby się budyń nie przypalił. Gotowy budyń wykładamy do innego naczynia i studzimy. Można przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny możemy zacząć robić krem. Masło utrzeć do białości i małymi porcjami dodawać zimny budyń.
Składanie ciasta Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600 ml wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto wkładamy do formy w której piekliśmy ciasto. Wykładamy, wcześniej przygotowany krem. Na krem układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia się galaretki.