Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cukiniowe poduszeczki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22482
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 95
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22482
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 95
Składniki
Cukinię umyj, obierz i wytnij pestki. Zetrzyj na tarce o małych otworach. Lekko odciśnij. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Zieleninę wymieszaj z cukinią. Połącz wszystkie z roztrzepanymi jajkami.
Na dużej patelni rozgrzej grubszą warstwę oleju. Nastaw piekarnik na 130oC i przygotuj duży, płaski talerz. Na olej nakładaj łyżką do zupy równe placuszki. Zostaw odstępy między nimi, bo troszkę urosną. Smaż z obu stron po około 1-2 minuty na rumiany kolor.
Usmażone placki odkładaj na talerz wstawiony do piekarnika. Każdą warstwę placków przełóż papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące, ozdobione kleksem z majonezu i posypane koperkiem. Dobrym dodatkiem będzie też pikantny keczup.Źródło: Naj