Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe wieżyczki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Kaszę jęczmienną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Cukinie porządnie wyszoruj, osusz i pokrój na wieżyczki. Ostrożnie wydrąż miąższ, pozostawiając dno.
Ugotuj bulion warzywny, włóż cukiniowe wieżyczki i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Cebulę obierz i posiekaj. Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulkę, a gdy się zrumieni, dodaj startą marchewkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę i podsmażaj ok. 3 minuty. Wymieszaj i jeszcze raz dopraw.
Gotowym, ciepłym farszem napełniaj ugotowane cukinie. Każdą wieżyczkę przykryj połówkami plasterków pomidora i posyp posiekaną natką pietruszki. Natychmiast podawaj.Źródło: Tele Tydzień