Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowe ślimaczki"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4984
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 889
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4984
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 889
Składniki
Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze, dodaj 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego.
starannie zagnieć, dolewając tyle ciepłego mleka, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2 cm. Stop 4 łyżki masła, posmaruj nim ciasto. Posyp je brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Placek zwiń.
Rulon pokrój w grubsze plasterki. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Ułóż na niej ślimaczki, formując koło.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 35 minut. Do posmarowania ciasta możesz użyć także marmolady albo gotowej masy makowej.Źródło: Tina