Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Duet budyniowy"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4609
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 864
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4609
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 864
Składniki
Przygotuj budyń śmietankowy. Do garnka wlej 350 ml mleka, dodaj miód oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, przelej masę żółtkową. Mieszając gotuj na małym ogniu przez 3-4 min, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Gdy wystygnie, przełóż do miseczek i wstaw do lodówki.
Przygotuj budyń karmelowy. 1 i 1 szklanki mleka wlej do rondla, dodaj 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, wlej mleko z mąką. Cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Na patelnię wsyp pozostały cukier, podgrzewaj, aż się roztopi i uzyska ciemnozłoty kolor.
Następnie dodaj wodę i podgrzewaj potrząsając patelnią, aż powstanie karmel. Do ciepłej masy budyniowej dodaj ciepły karmel i dokładnie wymieszaj. Wystudzony budyń przełóż do miseczek z budyniem śmietankowym. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie