Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dynia pieczona z ziemniaczkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
ok. 60 minut
Ziemniaki wyszorować, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Dynię pokroić na cząstki, oczyścić z pestek i włókien, miąższ odciąć od skórki. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek. Plasterki boczku przekroić wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedzić, owinąć plasterkami boczku. Pod boczek wetknąć po kilka igiełek rozmarynu.
Ziemniaki i cząstki dyni ułożyć na blasze. Skropić olejem. Posypać solą, pieprzem, płatkami chili i pozostałym rozmarynem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Podczas pieczenia warzywa dwa razy obrócić.
Cebulę obrać, posiekać. Awokado rozciąć, wyjąć pestkę, miąższ oddzielić od skórki. Natychmiast skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać cebulę oraz jogurt. Przyprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać.
Dip podawać jako dodatek do pieczonych warzyw. Danie udekorować roszponką, papryczkami chili i rozmarynem.Źródło: Życie na gorąco