Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i pachnące mufinki z dodatkiem amarantusa, orzechów i skórki pomarańczowej.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 77
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2804
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 77
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2804
Składniki
Dynię pokroić na pół. Jedną połówkę schować do lodówki, a z drugiej usunąć pestki, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Do wymieszanych składników dodać startą dynię, amarantus, jajka i olej. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać skórkę pomarańczową, orzechy, siemię lniane i jeszcze raz wszystko wymieszać. Nastawić piekarnik na temperaturę 160 st.C. Foremki na mufinki wyłożyć papilotkami, napełnić masą do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku przez 15-20 minut - na ciemno złoty kolor