Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Efektowna kapusta faszerowana po francusku"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Zagotuj wodę, obficie posól. Wykrój głąb z kapusty. Oderwij liście. Mocno zwinięty rdzeń skrój na nadzienie. Wykrój grube żebra liści. Odłóż. Blanszuj liście kapusty przez 5–7 minut. Odlej i przelej lodowatą wodą, po czym odsącz i wysusz na ręczniku.Rozdrobnij chleb, zalej go mlekiem i odstaw, by zmiękł. Rozgrzej masło z oliwą na patelni i zeszklij cebulę wraz z szalotką. Dodaj czosnek, grzyby, skrojoną kapustę i tymianek. Gotuj 5 minut.
Dolej mleko i gotuj, aż mleko wyparuje. Wmieszaj paprykę, obficie posól i popieprz. Dodaj całość do mięsa i wymieszaj widelcem. Ułóż na blacie ręcznik z dużym kawałkiem gazy. Zacznij nakładać farsz: duże liście zewnętrzne lekko na siebie nałóż ładną stroną na zewnątrz. Rozsmaruj warstwę nadzienia. Na nią połóż kolejne liście, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liści. Podnieść rogi gazy i uformuj całość w kształt głowy kapusty.
Zawiąż u góry – tak przygotowany „pakunek” gotuj przez około 15 minut na parze (najlepiej na sitku). Jeśli chcesz, by danie było bardziej aromatyczne możesz do parzenia kapusty użyć bulionu. Ugotowaną tak kapustę pokrój na grube kliny – będą wyborne w towarzystwie młodych ziemniaków.
• 40 minut • dla 4 osób • cena ok. 16 złŹródło: Show