Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13822
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10157
Szybka i smaczna
Odsłon: 13822
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 27
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10157
Składniki
Mąkę mieszamy z szczyptą soli i cukrem pudrem Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :) I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki Ciasto formujemy w kulkę i zawinięte w folię odpoczywa 30 minut Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z koncy Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy nic innego :) Nadmiarem tłuszczu na faworkach karmimy ręcznik papierowy Posypujemy cukrem pudrem i smacznego Na poniższym filmie wszystko dokładnie pokazane: