Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet czosnkowy z jabłkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Filet z piersi indyka starannie umyj i osusz. Obierz ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę lub drobno posiekaj. Tak przygotowany czosnek wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Zawiń je w folię aluminiową i pozostaw na 2–3 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino. Całość doprowadź do wrzenia, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Podczas pieczenia pierś od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.
Jabłka umyj, wytrzyj, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne i obłóż nimi mięso ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby mięso ładnie się zrumieniło. Gotową pieczeń pokrój w plasterki. Obłóż jabłkami. Udekoruj żurawiną.Źródło: Tina