Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodzianki pachnące migdałami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4979
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 888
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4979
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 888
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże. Wsyp także cukier, wlej 1/3 szklanki mleka. Przemieszaj palcami i po- zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie do miski wlej pozostałe mleko (powinno być letnie). Wbij jajko, dosyp cukier waniliowy i wlej ok. 1 łyżki aromatu migdałowego (jego ilość zależy od upodobania). Wszystko wymieszaj – najpierw łyżką, potem mikserem z końcówkami w kształcie haka (powinno powstać gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40– –60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie przemieszaj ciasto parę razy drewnianą łyżką.
Na patelni rozgrzej olej (2–3 cm wysokości). Nabieraj porcje ciasta (po kopiastej łyżce). Kładź na olej, lekko spłaszczając placuszki. Posyp jagodami, lekko je wciskając w ciasto. Smaż na złoto z obu stron. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posyp obficie cukrem pudrem.
Placuszki udekoruj, np. kawałkami pomarańczy, listkami melisy, ew. polej sosem karmelowym.Źródło: Tina