Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienna sałatka z dynią"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki pokrój na cząstki. Marchewki obierz, potnij w słupki. Buraczki obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Od każdej cukinii odetnij końce, a resztę potnij na kawałki.
Miąższ dyni oczyść, pokrój na cząstki. Wszystkie warzywa oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Skrop olejem. Dynie smaż 5-7 minut na patelni grillowej. Pozostałe jarzyny ułóż na blasze. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.
Ocet wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu. Dolej oliwę i ubij na jednolity sos winegret. Liście sałat dokładnie opłucz i osusz. Usmażoną dynię wymieszaj z upieczonymi warzywami oraz sałatą. Polej sosem. Sałatkę posyp pokruszonym serem feta.Źródło: Naj