Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jeżynowa fantazja"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, sól, masło i żółtko. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw, aby spę czniała. Jeżyny przebierz, opłucz, 2/3 owoców odłóż. Pozostałe jeżyny zmiksuj z 1/4 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubij. Połowę spęczniałej żelatyny rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z mu- sem, bitą śmietaną i połową całych owoców. Masę wylej na wystudzony spód. Chłodź godzinę.
Jogurt utrzyj z kwaśną śmietaną, resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Pozostałą żelatynę rozpuść. Dodaj do masy jogurtowej. Wylej ją na warstwę owocową. Rozłóż resztę jeżyn. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj