Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kabaczki z purée ziemniaczanym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Kabaczek (nie może być stary) umyj starannie, odetnij stwardniałe końcówki. Przekrój warzywo wzdłuż na połówki. Usuń nasiona, wydrąż miąższ. Posiekaj go drobno. Kabaczkowe łódeczki ułóż na pokrytej pergaminem blasze, oprósz solą i pieprzem.
Umyte ziemniaki ugo tuj w mundurkach, os tudź, obierz. Przeciśnij przez praskę lub zmiel. Obraną cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach masła razem z miąższem kabaczka, połącz z ziemniakami.
Do masy ziemniaczano-kabaczkowej dodaj starty ser i posiekane listki ziół. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do łódeczek. Zapiekaj 40-50 min w 180 st.
czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety