Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowa babka z gruszkami w winie"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Obrane gruszki przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki, usuwamy pestki. Do wina dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, 125 g cukru, anyż, laski cynamonu i zagotowujemy. Zalewamy gruszki i dusimy na małym ogniu 10–15 minut. Owoce osączamy z płynu, studzimy i kroimy w plastry.
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy w kształcie babki. Wciskamy plastry gruszek i pieczemy ok. 50 minut w 180oC.
Białą czekoladę ścieramy na wiórki. Konfiturę żurawinową podgrzewamy i dekorujemy nią ostudzoną babkę. Na koniec posypujemy czekoladowymi wiórkami.Źródło: Rewia