Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karmelowo-kokosowy sernik bez pieczenia"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu aż do uzyskania ciemnozłotego syropu. Rondelek zestaw z ognia. Do gorącego karmelu wlej śmietankę i dodaj masło, wymieszaj (należy to robić ostrożnie, gdyż płyn może pryskać).
Podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje.Ciastka rozdrobnij w blenderze. Dodaj do nich roztopione masło, wymieszaj. Wyłóż masę ciasteczkową na spód tortownicy. Wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, wiórki kokosowe oraz 100 ml sosu karmelowego, zmiksuj. Nie przerywając ucierania, powoli wlej rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuj.
Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wierzch udekoruj roztopioną polewą czekoladową oraz sosem karmelowym. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie