Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karnawałowy chrust z cukrem pudrem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej żółtka, gęstą kwaśną śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet (spirytusowy) albo wódkę.
Przygotowane posiekaj, następnie zagnieć ciasto. Składaj je kilkakrotnie na pół i mocno obijaj wałkiem. Potem odłóż ciasto przynajmniej na pół godziny do lodówki.
Ciasto ułóż na posypanej mąką stolnicy. Wałkuj bardzo cienko i krój na paski o dł. 15 cm oraz szer. 4 cm. W każdym pasku, po środku, zrób nożem nacięcie. Przełóż przez nie jeden koniec faworka.
Tak przygotowane faworki przykryj czystą ściereczką, aby nie obeschły. W niskim i szerokim, garnku lub dużym rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj faworki. Smaż z dwóch stron na rumiano. Osącz z tłuszczu na bibule. Posyp cukrem pudrem.
porcji, czas ok. 70 min; porcja – 480 kcal cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety