Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp faszerowany grzybami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin. Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i posiekaj.
Jedną cebulę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą.
Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180 °C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem.
Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym, pieczarkami i krążkami cebuli. Skrop cytryną.Źródło: Na żywo