Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karp smażony w panierce z rumianymi ziemniakami"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4308
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 831
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4308
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 831
Składniki
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Karpia oczyść z łusek i wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Karpia pokrój na dzwonka, lekko oprósz je solą.
Cytrynę sparz, wytrzyj, przekrój na pół. Z obydwu połówek wyciśnij sok. Skrop nim dzwonka karpia. Odłóż na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.
Każdą porcję ryby obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Jajka wbij na głęboki talerz. Dodaj do nich po sporej szczypcie soli i pieprzu, po czym energicznie wymieszaj widelcem. Dzwonka zanurzaj w roztrzepanych jajkach, a następnie panieruj w tartej bułce. Panierkę lekko dociśnij palcami.
Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 st.
Ziemniaki odcedź, osącz, zrumień na pozostałym maśle. Gotową rybę ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem, orzechami i cytryną. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami.Źródło: Tina