Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karp w pomarańczach"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 17
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23689
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20256
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 17
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23689
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20256
Składniki
Karpia dokładnie oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Pokroić na dzwonka i skropić je sokiem wyciśniętym z cytryny. Każdy kawałek karpia posypać solą oraz przyprawą ziołową do ryb. Odłożyć w chłodne miejsce na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć przyprawioną rybę. Usmażyć na rumiano z obu stron.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć i obrać ze skórki. Usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarańczy powycinać ładne fileciki. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Włożyć kawałeczki pomarańczy. Dodać masło, chwilę razem smażyć.
Do skarmelizowanych pomarańczy dołożyć karpia, dolać koniak i mocno razem podgrzać. Wyłożyć na talerze, udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco