Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowy piegusek z czekoladą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 34
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 34
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 200
Składniki
Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj kolejno żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Kawę rozpuść w rumie i odrobinie gorącej wody. Wlej do masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do ciasta. Na koniec dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałeczki.
Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 55 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie torebkę z polewą wstaw do kubeczka z gorącą wodą. Poczekaj, aż polewa się stopi. Torebkę otwórz. Wylej polewę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Odstaw do zastygnięcia, potnij na porcje.
Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, zastąp czekoladę rodzynkami albo suszonymi śliwkami pociętymi na drobne kawałeczki.Źródło: Tina