Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki z dynią i ziemniakami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz i poprzekrawaj na połówki. Pory bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz je i pokrój w krążki. Ziemniaki, dynię i pory przełóż do miski.
Opłucz i osusz rozmaryn oraz tymianek. Igiełki i listki poodrywaj od gałązek, posiekaj je. Zioła dodaj do składników w misce. Wlej do nich 3 łyżki oleju, dodaj sól, paprykę oraz pieprz mielony (według upodobania). Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj i przełóż do prostokątnego naczynia żaroodpornego.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą. Z masy uformuj 20 małych klopsików. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż klopsiki i smaż je ok. 5 min ze wszystkich stron.
Mięso ułóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz ze smażenia wymieszaj ze śmietaną, polej sosem warzywa. Piecz 45 min w 200 st. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.Źródło: Tina