Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski kruche z makiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Do mąki wlewam mleko. Dodaję jajko, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Zagniatam gładkie ciasto.
Oprószam mąką stolnicę i rozwałkowuję ciasto na placki o grubości ok. 1 i 1/2 cm. Smażę je na rozgrzanej patelni teflonowej na odrobinie oleju. Pozostawiam do ostygnięcia.
Mak parzę, ucieram. Następnie dodaję 10 dag cukru. Ostudzone placki skubię na drobne kawałki, mieszam z makiem i przekładam na półmisek.Źródło: Kobieta i życie