Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Składniki
Jajka włóż do garnka, zalej wodą, gotuj ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą i wytrzyj do sucha.
Każde jajko obij łyżeczką, tak by skorupka popękała, ale nie zdejmuj jej. Dodatkowo ponakłuwaj jajka igłą w kilku miejscach.
W garnku zagotuj 1 litr wody z dodatkiem soli i kminku. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Jajka włóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą (powinny być całkowicie przykryte).
Miseczkę przykryj, wstaw do lodówki na 2-3 dni. W tym czasie jajeczka przejdą aromatem kminku, a białka zmienią kolor na beżowo-brązowy. Gotowe kminkowe jajeczka podawaj jako świąteczną przekąskę.
ok. 20 minut. Marynowanie jajek 2–3 dni . 1 porcja ok. 100 kcal.Źródło: Tina