Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle z owocami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4954
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Przestudzone zgnieć praską do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj szklankę mąki ziemniaczanej lub pszennej, jajko, sól, olej lub masło. Zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta formuj kuleczki, zrób dołek. Do dołka włóż owoc i zalep wokół. Uformuj kulkę. Jeśli ciasto się klei, obsyp ręce mąką. Wrzucaj knedle do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Podawaj z masłem lub śmietaną, posypane pistacjami.
Czas: około 50 minut.Źródło: Dobry Tydzień