Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki z ciecierzycy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4953
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4953
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Ciecierzycę przekładam na sitko. Gdy ocieknie z zalewy, przesypuję do miseczki i rozgniatam widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków). Cebulę obieram i drobno siekam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
Do piure z ciecierzycy dodaję posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam masę (najlepiej jest wyrobić ją rękoma).
Na patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję niewielkie kulki i każdą lekko spłaszczam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podaję tuż po przygotowaniu. Świetnym dodatkiem do takich kotlecików są np. sałatki z sosem winegret.
ok. 30 minŹródło: Tina