Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka morelowa przekładana śmietaną"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 1/4 szklanki cukru. Mąkę przesiej do miseczki. Wlej drożdże rozpuszczone w mleku. Dodaj jajka i 10 dag masła. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zagotuj 2/3 szklanki śmietany z miodem , resztą masła i 1/2 szklanki cukru. Dodaj płatki migdałowe. Gotuj chwilę. Zdejmij z ognia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek na stolnicy oprószonej mąką.
Placek ułóż na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Posmaruj śmietaną z płatkami. Piecz 40 minut w temp. 175oC. Ciasto wystudź i rozetnij. Pozostałą śmietanę ubij z resztą cukru. Konfiturę wymieszaj z nalewką. Placki przełóż konfiturą oraz bitą śmietaną.Źródło: Naj