Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche łódeczki z kremem i owocami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
15 dag masła wymieszaj z mąką, jajkiem 90 ml mleka i połową cukru pudru. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na kilkanaście minut do lodówki.
Połówkę melona (np. kantalupa) obierz ze skórki, pozbaw nasion. Miąższ pokrój na trójkątne cząstki, które będą imitować żagle. Przygotuj krem.
Z pozostałego mleka odlej pół szklanki. Rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj. Dodaj rozprowadzony proszek, resztę cukru pudru oraz wiórki kokosowe. Ugotuj budyń. Gdy wystygnie, wmieszaj resztę masła.
Foremki w kształcie łódeczek wylep ciastem, przykryj pergaminem i obciąż suchym grochem. Piecz 20 min w 190 st. Ostudź, usuń groch. Napełnij kremem. Ozdób melonowymi żaglami, kawałkami kokosa oraz ziołami.
Ciasto na babeczki, tartaletki czy inne małe formy, które potem zamierzasz napełnić kremem, musi być cienkie. Niestety, trudno je rozwałkować. Aby ułatwić sobie tę czynność, ułóż je na pergaminie, przykryj drugą warstwą papieru i dopiero wałkuj. To metoda pracochłonna, ale skuteczna.Źródło: Świat kobiety